Failliet bedrijf voortzetten: doorstart of overname

Doorstart of overname

Failliet bedrijf voortzetten: doorstart of overname

Home » Bedrijf kopen » Failliet bedrijf voortzetten: doorstart of overname

Een gezond bedrijf overnemen geeft zekerheid: u weet dan dat er winst uit te halen is. Maar overname van een (bijna) failliet bedrijf kan ook voordelen hebben. Dat drukt de prijs bijvoorbeeld. Waar moet u dan aan denken als koper? En kiest u voor een doorstart of toch een overname? 

Faillissement: wat is de oorzaak?

Een bedrijf kan om allerlei redenen in zwaar weer belanden. Soms is het een kwestie van slechte bedrijfsvoering of afnemende vraag, maar vaak genoeg spelen er externe factoren mee. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van de coronacrisis in de horeca en allerlei contactberoepen.

Zo kan het voorkomen dat een relatief gezond bedrijf alsnog in de problemen komt. Voor wie een nieuwe onderneming wil beginnen, kan zo’n bedrijf een uitkomst zijn. Tegen een lagere prijs kunt u dan een bedrijf overnemen dat lange tijd goed heeft gelopen. Dat geeft toch enige mate van zekerheid.

Dan heeft u de keuze: gaat u voor een doorstart of voor een overname? We hebben alle voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet.

Voordelen van een doorstart

Wanneer u kiest voor een doorstart na faillissement, gaat u in gesprek met een curator. Dat heeft voordelen en nadelen. 

  • Geen verplichtingen – Bij een doorstart is het gangbaar om alleen activa en passiva over te nemen, dus niet de schulden en alle andere verplichtingen, zoals het personeel en langlopende contracten. 
  • Lagere prijs – De waarde van het bedrijf is sterk verminderd, het is immers failliet. Daarnaast kunt u zelf kiezen wat u wel en niet overneemt, dus heeft u een grote invloed op de overnamekosten. 
  • Cherrypicking – Bij een doorstart kiest u zelf wat u wel en wat u niet overneemt. De schulden blijven in het bedrijf, u neemt alleen de gezonde delen over. U weet dus precies wat u koopt.

Voordelen van een overname

Ook al is de prijs lager wanneer u ervoor kiest een doorstart te maken met een bedrijf dat failliet verklaard is, er zijn ook argumenten om juist toch voor een overname te kiezen.  

  • Regie – U bent rechtstreeks in onderhandeling met de verkoper. U hebt daardoor meer controle over het proces dan bij een doorstart. Dat geeft ruimte om een goede prijs af te spreken.
  • Continuïteit – Bij een overname kan het bedrijf doorgaans doordraaien tijdens de onderhandelingen. Er wordt dus nog steeds omzet gedraaid waar u als koper later profijt van heeft. 
  • Imago – Faillissement brengt het imago van een bedrijf behoorlijke schade toe. Een bedrijfsovername kan in alle anonimiteit – niemand hoeft te weten hoe het bedrijf eraan toe was.
  • Enige partij – Waar er bij een doorstart vaak meerdere kapers op de kust zijn, bent u bij een overname de enige onderhandelingspartij. Dat haalt druk van de ketel en biedt een goede onderhandelingspositie.

Doorstart versus overname

Of u een bedrijf beter kunt overnemen of een doorstart kunt laten maken, hangt dus af van allerlei factoren. Weeg in ieder geval de volgende aspecten tegen elkaar af.

1. Gezond bedrijf of niet?

De staat van het bedrijf is misschien wel leidend. Hoe gezonder het bedrijf, des te voordeliger een overname. Bij een overgang van onderneming heeft u immers de lusten, maar ook de lasten. Is het bedrijf relatief gezond, dan is continuïteit is van groot belang, zodat het bedrijf gewoon door kan draaien.

Was het faillissement te wijten aan interne factoren, is er onrust in het bedrijf of zijn er veel schulden? Dan kunt u misschien beter kiezen om met de curator om tafel te zitten voor een doorstart. Bedenk wel dat het imago van de onderneming een flinke deuk oploopt bij faillissement. 

2. Prijs

Een overname van alleen activa en passiva is vanzelfsprekend goedkoper. U kunt bovendien zelf kiezen wat u wel en niet overneemt, dus u weet precies wat voor vlees u in de kuip hebt.

3. Controle

Toch hoeft het niet altijd zo te zijn dat je de hoofdprijs betaalt bij een overname. U bent de enige die aan de onderhandelingstafel zit, dat betekent meer controle over het proces. U hebt zelf de regie.

Een traject met een curator duurt soms lang en verloopt vaak stroef. Ook zijn er vaak meer partijen bij betrokken met hetzelfde doel: een doorstart forceren. 

Overweegt u een (bijna) failliet bedrijf over te nemen? Een succesvolle doorstart of overname lukt alleen als u goed voorbereid bent. Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring met alle soorten overnames. Neem vrijblijvend contact op.

Over ons

Als bedrijfsovername advocaat zijn we sparringpartner voor kopers en verkopers. Op deze site delen we graag onze kennis. 

Thema's

Op weg naar overname succes

Staat u voor een overname? Als advocaat helpen we u kansen te benutten en valkuilen te ontwijken. Dat is wat we doen. Al meer dan 15 jaar.

Meer weten? Wij staan voor u klaar.

Wij denken graag met u mee. Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan voor een eerste advies.